Fietsen & wandelen

Fietsen

In dit gebied kunt u uitstekend fietsen. Stap op uw stalen ros en geniet van een grote variatie van natuurlandschap,  bossen en heide, water en heuvels wisselen elkaar af. Laat u zich eens met het pontje overvaren of maak een ommetje naar Groesbeek. Hieronder vindt u een aantal fietsroutes die aan te raden zijn!

Molenroute

De Molenroute is een prachtige fietsroute van 28 km die door het bijzondere natuurgebied de Overasseltse- & Hatertse Vennen loopt. Vanaf Heumen volgt de route over de autovrije Maasdijk, waar links het uiterwaardenlandschap ligt en rechts het bedijkte, vlakke rivierenlandschap. Behalve van het natuurschoon valt tijdens deze tocht ook te genieten van maar liefst vier prachtige molens:

* Joannusmolen te Heumen * Molen Zeldenrust te Overasselt

* Maasmolen te Nederasselt * Molen Schoonoord te Alverna

De Maasmolen en Molen Zeldenrust zijn in overleg met de molenaar te bezichtigen. De Joannusmolen te Heumen (naast Recreatiecentrum Heumens Bos) dankt zijn naam waarschijnlijk aan molenaar Joannus Jetten. De Joannusmolen is gebouwd in 1894 en van het type “grondzeiler”. Sinds de restauratie in 1979 is de molen weer in bedrijf gesteld. Bezichtiging is mogelijk als de molen draait of na overleg met de vrijwillige molenaar de heer R. Stiphout, tel. 06-523174600.

Maasroute

De Maasroute (30 km) loopt voor een groot deel langs het Maas-Waal kanaal en door bosgebied. Deze fietsroute leidt u over de stuwwal van Nijmegen en door de riviervlakte gevormd door de Maas. Op de stuwwal is het soms flink klimmen geblazen, maar dat wordt beloond met mooie vergezichten. De afdaling naar Plasmolen is adembenemend. Tussen Middelaar en Mook zal u fietsen langs de Maas en na Heumen langs het rechte Maas-Waalkanaal. Heumen ligt op het uiteinde van een strook rivierduintjes, die zich uitstrekt tot voorbij Wijchen.

Het noordelijke deel van de route voert door het bosgebied Heumensoord. Door de grote verschillen in landschappen is dit een zeer afwisselende route. U maakt een rondje Malden – Heumensoord – Plasmolen – Middelaar – Mook – Malden.

Ooijroute

Een erg mooie fietsroute is de Ooijroute. Deze 35 km lange fietsroute gaat, zoals de naam al zegt, met name door het prachtige natuurgebied van de omliggende plaats Ooij (Ooijpolder), maar ook door o.a. Beek/ Ubbergen, Leuth, Millingen a/d Rijn (Millingerwaard) en Nijmegen.

De Ooijpolder heeft een grote verscheidenheid aan landschap – pen: oude rivierlopen, uiterwaarden, wielen, zandgaten, kleiput – ten, moerassen en – uniek in Nederland – stuifduinen. Niet te missen zijn de vele “tichelgaten”, meertjes die ontstaan zijn door de winning van klei die als grondstof diende voor de baksteenindustrie. De meeste steenfabrieken zijn inmiddels gesloten, maar de schoorstenen staan nog fier overeind. Het Nationaal Landschap De Gelderse Poort is een uniek gebied in Europa. Dit kleinschalige rivierenlandschap wordt gekenmerkt door rivieren, stuwwallen, uiterwaarden, oeverwallen met dorpen en oude rivierlopen. Het varieert van zeer open tot besloten. Het is het gebied waar de Rijn ons land binnenstroomt en zich vertakt in Waal, Nederrijn en IJssel. Bezienswaardigheden Natuurmuseum Nijmegen, Informa

Wijchense Plattelandsroute

De Wijchense Plattelandsroute is een prachtige fietsroutes van 50 km die met name door land- en tuinbouwgebieden gaat(onderdeel van het Gelders buitengebied). De fietsroute is uitgezet door ZLTO (Zuidelijke Land en Tuinders Organisatie) en laat u zien hoe landbouw en natuur in deze omgeving samengaan. Bij een aantal land- en tuinbouwbedrijven zijn informatieborden geplaatst die achtergrondinformatie geven over diverse activiteiten.

Wandelen

Wandelen kan volop in een van de bosrijke gebieden die de Gemeente Heumen rijk is. In Malden kunt u terecht in het Maldens Bos en Heumensoord. In het Maldens bos (Maldens Vlak) kunt u een zweefvliegveld bezoeken en in het Heumensoord liggen nog restanten van een Romeinse wachttoren uit de 4e eeuw na Christus. Naast fietsen en wandelen zijn er ook keelermogelijkheden. Recreatiecentrum Heumens Bos ligt in het Heumense Bos en een stukje verderop liggen de Overasselte- en Haterse Vennen. De vennen zijn ontstaan tussen 5500 en 3000 voor Christus. Tegenwoordig worden de meertjes gevuld met regenwater en zijn daardoor voedselarm. Dit soort voedselarme vennen heeft doorgaans een bijzondere flora en fauna en is in Nederland betrekkelijk zeldzaam. De Overasseltse – en Hatertse Vennen In de loop van de jaren zijn hier meer dan 70 verschillende soorten broedvogels gesignaleerd. De Overasseltse – en Haterse Vennen bieden wandelroutes van verschillende lengtes aan.

In de natuurgebieden rondom Nijmegen zoals de Ooijpolder en de Millingerwaard kunt u uitstekend wandelen. U vindt hier prachtige flora en fauna. Daarnaast zijn er in de stad van Nijmegen diverse wandelroutes die o.a. door het centrum lopen en door diverse parken in de stad, zoals het Goffertpark, het Valkhofpark en het Kronenburg park.

Voor degene die graag van wandelen houdt is Groesbeek en omgeving dé mogelijkheid om er eens lustig op los te lopen. Er zijn tal van wandelroutes met verschillende afstanden die in de gemeente Groesbeek starten of er doorheen lopen, zoals de N 70 en de Reichswaldroute. Daarnaast zijn er nog verschillende natuurgebieden waar u zelf prachtige wandelingen kunt maken

In het bos- en heidegebied zijn talrijke wandelpaden.Wie heeft bijvoorbeeld nog nooit van de Mookerheide gehoord? Dit prachtige landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en heeft zijn huidige vorm gekregen in de laatste, die pas zo’n 10.000 jaar geleden eindigde. Begin 19e eeuw werd het hele gebied op de stuwwal tussen Plasmolen en Nijmegen nog aangeduid met de “Mookerheide”, een groot geheel van woeste gronden, dat grotendeels uit heide bestond. De tachtig hectare grote Mookerheide is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Bij de Mookerheide liggen nog twee schansen, dat zijn oude verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw; de Mooker,- en de Heumense schans. Op de Heumense schans houden Schotse Hooglanders de begroeiing kort, wat de diversiteit van de plantengroei ten goede komt.

 

Kamperen bungalowverhuur en jaarplaatsen Nijmegen