Activiteiten & Musea

Musea

In de gemeente Heumen zijn onder andere een aantal museums te bezoeken die zeker aan te raden zijn.

Ateliermuseum Jac Maris

Agrarisch Museum “De Garstkamp”

Nijmegen biedt voor elk wat wils wat betreft musea zoals het Valkhofmuseum en het MuZIEum. Daarnaast biedt Nijmegen, dankzij de rijke historie, tal van historische overblijfselen zoals de Stratemakerstoren en het Belvédère.

[section=Anatomisch Museum]

Het Anatomisch museum, onderdeel van het UMC St. Radboud ziekenhuis, dateert uit 1967 en laat zien hoe ons lichaam is gebouwd en hoe het zich ontwikkelt. Je vindt er een prachtige collectie embryo’s en foetussen. Deze verzameling geeft informatie over de groei van de menselijke vrucht vanaf de conceptie tot aan de geboorte. Tevens zie je in het museum fraaie preparaten, eveneens opgesteld in een conserverende vloeistof. Dit zijn onderdelen van het menselijk lichaam, die met lancet en pincet zijn opengewerkt, teneinde de onderlinge samenhang van spieren, skelet, gewrichten, bloedvaten, zenuwen en organen te tonen. Over de embryo’s, foetussen en preparaten is uitvoerige documentatie aanwezig. Daarnaast beschikt het museum over tal van modellen, afbeeldingen en boeken met informatie over ons lichaam.

[endsection]

[section=De Commanderie van Sint Jan]

staat weer volop in de belangstelling. Het voormalig museum is omgetoverd tot een restaurant, een

ambachtencentrum met een brouwerij en een proeflokaal. Het pand – een van de eerste stenen gebouwen in Nijmegen –
Dateert uit 1196. Sindsdien heeft de Commanderie uiteenlopende,soms merkwaardige bestemmingen gehad. Ook kreeg het veel
oorlogsgeweld te verduren. Toch is de Commanderie een van de weinige middeleeuwse panden in onze stad die al acht eeuwen
standhouden. Maar de prijs die het daarvoor moest betalen is hoog:het huidige pand is voor het grootste deel slechts een reconstructie…
In de Commanderie is Stadsbrouwerij “De Hemel“ en distilleerderij “De Geest“ gevestigd. De Hemel is een levend museum; een huisbrouwerij gevestigd op de begane grond en in de kelders van de Commanderie. Hier brouwen en schenken de makers ambachtelijk bier en bovendien wordt dit bier tot azijn en mosterd verwerkt. In distilleerderij De Geest wordt het bier verwerkt tot likeur en jenever, en tot de drie jaar in eiken vaten gerijpte bierbrand.

Ook bevindt zich in de Commanderie The Choclate Bar. Hier krijgt u o.a. inzicht in de historische en technische ontwikkeling van cacao naar chocolade aan de hand van film en voorbeelden. U krijgt te zien hoe chocolade gemaakt en verwerkt wordt en kunt u meehelpen om bonbons te maken of chocolade te verwerken

[endsection]

[section=MuZIEum]
In dit museum, gelegen bij het station van Nijmegen, kunt u kennis maken met het wonder
van ZIEN en de onbekende wereld van het NIET-ZIEN. Door middel van o.a. ontdekkingstochten
in het donker onder begeleiding van een blinde gids ervaart u hoe het is om absoluut niets te
kunnen zien en afhankelijk te zijn van gevoel, reuk en geluid. Een absolute aanrader!
[endsection]

[section=Nationaal Fietsmuseum Velorama]
Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland, gevestigd in Nijmegen aan de Waalkade.
Het herbergt een schat aan informatie, compleet met zo’n 250 echte, antieke fietsen.
Een lust voor het oog, voor alle generaties fietsliefhebbers. Bezoekers uit allerlei landen,
maar veelal ook vanuit ons eigen land, zijn het met ons eens: de fiets is een prachtige uitvinding!
Sta er eens bij stil en geniet van de historie van het zo geliefde stalen ros.
Velorama Fietsmuseum Het Fietsmuseum opende in 1981 aan de Waalkade in Nijmegen. Het is voortgekomen uit een privécollectie antieke en eigentijdse fietsen en accessoires, bijeengebracht door de oprichter G.J. Moed.
In het eigen atelier worden aanwinsten gerestaureerd die, als ze bij Velorama binnenkomen, doorgaans
in slechte staat zijn. Ze zijn 100 à 150 jaar oud, of nog ouder. Door de historie van de fiets vast te leggen wordt er getracht een bijdrage te leveren aan een groeiende inzet van de moderne fiets voor vervoer op de korte afstand.

Op de begane grond van het museum vindt u het gezellige museumcafé Velocitas, waar u kunt uitrusten in een historische fietsambiance. Het café is genoemd naar de eerste Nijmeegse fietsclub. Let u bij binnenkomst eens op de prachtige Gazellenbierpomp.

[endsection]

[section=Natuurmuseum]

Het museum heeft een grote verzameling dieren, planten en stenen, die afkomstig zijn van het Gelderse rivierengebied. Het Natuurmuseum heeft een collectie van ruim 35.000 objecten van muizenschedels tot mammoetbotten.
Regelmatig zijn er interessante wisselexposities over allerlei natuuronderwerpen. Speciaal voor kinderen zijn er speurtochten. Ook het monumentale pand is de moeite van het bezoeken waard. Het museumgebouw is een voormalige synagoge ontworpen door architect Oscar Leeuw. In het museum kan jong en oud tevens kennismaken met natuur en landschap van de regio. Op loopafstand van het museum ligt het natuurontwikkelingsgebied de Gelderse Poort. Speciaal voor bezoekers van dit gebied is in het museum een informatiecentrum ingericht. Men kan bevers, stenen, insecten, planten en vogels uit het gebied bekijken en uitgebreide informatie verkrijgen.

[endsection]

[section=Stratemakerstoren]
In de zomer van 1987 kwam onder enkele gesloopte huizen aan de Waalkade-oost een bijzondere vestingtoren tevoorschijn. Men wist van het bestaan van deze toren af: hij was al eerder tot rijksmonument verklaard en de ondergrondse weergang werd voor diverse doeleinden gebruikt door de toenmalige eigenaar. Vóór de sloop van betreffende huizen wist echter niemand hoe de toren er precies uit zag. Natuurlijk is op tal van schilderijen en tekeningen van het Valkhof ook de toren zichtbaar, maar telkens wordt deze anders weergegeven.
Aan de Valkhofzijde is het ruwe opgaande muurwerk van mergelblokken en kloostermoppen zichtbaar. De toren heeft een behoorlijke facelift ondergaan, noodzakelijk om het gebouw voorlopig te conserveren. Eeuwenlang bleef de charme voor het oog verborgen onder het zand.
Hoe de toren aan zijn naam komt, is onduidelijk. De naam duikt plotseling op in een stadsrekening van 1569. Elders in het land werden dit soort torens wel genoemd naar de leden van het gilde dat in tijden van strijd een bepaalde toren
moest bemannen, maar Nijmegen kende waarschijnlijk geen stratenmakergilde; wel zou in de 16e eeuw een stratenmaker nabij de toren hebben gewoond.
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat stratenmakers de toren in rustige tijden mochten gebruiken als opslagplaats. Waarschijnlijk heeft het rondeel een belangrijke rol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In 1789, nadat de Fransen in Nijmegen behoorlijk hadden huisgehouden, verleent het stadsbestuur toestemming om de toren te “overbouwen”. Het gevolg is dat hij wordt verlaagd en dat aan de Waalzijde een deel van de enorme buitenmuur wordt weggekapt om ruimte te maken.Tot 1987 blijft De Stratemakerstoren onzichtbaar aanwezig. Sinds 6 mei 1995 is in het rondeel Museum De Stratemakerstoren gevestigd.

[endsection]

De Stratemakerstoren Museum Het Valkhof Het gangenstelsel Romeinse

[section=Valkhofmuseum]
Museum Het Valkhof bestaat sinds 1999 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum G.M. Kam voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst.

Museum Het Valkhof staat aan de rand van het Valkhofpark, waar ooit een Romeins legerkamp was gevestigd en waar later keizer Karel de Grote er zijn burcht liet bouwen.
Het huidige gebouw is ontworpen door Ben van Berkel en werd op 14 september geopend door koningin Beatrix. De strakke lijnen en heldere kleuren van het gebouw contrasteren sterk met het park waarin het gelegen is.
Sommige mensen noemen het gebouw daarom wel misprijzend ‘het zwembad’ of ‘de blokkendoos’. Aangezien het gebouw grotendeels van glas is staat het ook wel bekend als ‘het aquarium’.

De collectie van het museum omvat dan ook een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. De afdeling Archeologie heeft een gevarieerde collectie archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen van stad en provincie. Thema’s als godsdienst, dood en begraven, handel en ambacht werpen licht op het leven van alledag toen Noviomagus (Nijmegen) de belangrijkste Romeinse stad van Nederland was.

De afdeling Oude kunst bestaat uit schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerk en zilveren voorwerpen. Er is gekozen voor een presentatie in thema’s: Nijmegen als middeleeuwse handelsstad, de gilden, de bloeitijd van de stad in de Gouden Eeuw. Stadsgezichten uit de 17de tot de 20ste eeuw. De afdeling Moderne kunst bestaat uit kunst van na 1960. Sterk vertegenwoordigd zijn werken uit de traditie van de pop art met zijn populaire beeldcultuur en het hedendaagse expressionisme.

[endsection]

[section=Afrika Museum]

Het Afrikamuseum, gelegen als een kleurrijk sieraad tussen de bossen van Berg en Dal, laat u kennismaken met de rijkdom van verschillende Afrikaanse culturen. Het museum biedt een combinatie van een binnenmuseum met een fraaie collectie Afrikaanse kunst en een buitenmuseum met een sterk educatief en recreatief karakter. De Afrikaanse dorpen, het grazend kleinvee en de groenten op de akkertjes zorgen ervoor dat u zich in Afrika waant!

[endsection]

[section=Museumpark Oriëntalis]

Het natuurrijke Museumpark Orientalis met zijn huizen en interieurs, straten en dorpen in oosterse stijl biedt een frisse kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor het moderne Europa: jodendom, christendom en islam.

Museumpark Orientalis wil meer zijn dan een museum: het wil uitgroeien tot een plaats waar mensen met verschillende culturen en levensbeschouwingen elkaar kunnen ontmoeten. Zo wil het museum bijdragen aan een samenleving waarin vriendschap en respect de plaats innemen van angst en vooroordeel.

Museumpark Orientalis laat de bezoeker toe in de wereld van het middenoosten en brengt de oorsprong van de drie grote godsdiensten tot leven.

[endsection]

[section=Museum Jacques van Mourik]

Sinds 1992 verzamelt Stichting Jacques van Mourik informatie met betrekking tot de kunstenaars die sinds 1850 tot heden wonen en/of werken in het grensgebied van de provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant en bouwt aan een representatieve collectie werken.

Jaarlijks staat er een thema-expositie met ca. 120 werken van Pasen tot en met de Herfstvakantie en de rest van het jaar een kleinere winterexpositie met ca. 80 werken uit de collectie, o.a. niet eerder getoond werk en nieuwe aanwinsten. De collectie omvat schilderijen, aquarellen en pastels, grafiek, beelden en keramiek.
Centraal in de collectie staat de Plasmolense kunstenaarskolonie zoals die van 1900 heeft bestaan tot in 1972 de bindende factor, kunstschilder Jacques van Mourik, overleed.

[endsection]

[section=Museum Kasteel Wijchen]

Het sprookjesachtige kasteel uit de 14e en 15e eeuw (in de 17e eeuw herbouwd

in Hollandse renaissancestijl door Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje), is op zich al een hele bezienswaardigheid, maar daarnaast biedt het kasteel ook een museum en een museumtuin. Het Museum Kasteel Wijchen is gespecialiseerd in archeologie, regionale geschiedenis en hedendaagse kunst. Er zijn zowel vaste als wisselende exposities. In Museumtuin “De Tuun” vindt u allerlei gewassen en kruiden uit de Romeinse en Middeleeuwse periodes. De tuin vormt het openlucht deel van het museum.

De Stichting Kasteelfeesten werd opgericht in 1982 om de feestelijkheden te organiseren ter gelegenheid van het feit dat in 1983 de gemeente Wijchen het kasteel 50 jaar daarvoor had verworven van de familie van Humalda van Eijsinga.
Het gemeentebestuur wilde deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan. Van 12 mei t/m 23 mei 1983 werden de eerste “Kasteelfeesten” gehouden. Deze feesten boden een reeks van activiteiten en evenementen voor jong en oud. Een zeer enthousiast en creatief comité had in korte tijd een bijzonder veelzijdig en aantrekkelijk programma samengesteld. Eén van de activiteiten was de Kastelen wandeltocht die voor de 1e maal plaats vond. Dit wandelgebeuren is al die jaren verbonden gebleven met de Kasteelfeesten en wordt nog ieder jaar gehouden op Hemelvaartsdag.

[endsection]

[section=Bioscoop “Cinetwins”]

In de sfeervol ingerichte servicebioscoop Cinetwins in Malden (naast Heumen) worden tijdens de film allerlei lekkere hapjes (zoals kaas, leverworst, borrelnootjes en snoep) en drankjes (zoals bier, cocktails en frisdranken) gereserveerd.

[endsection]

[section=Imkerij “Immenhof”]

Imkerij Immenhof in Heumen teelt en vermeerdert, naast bijen, ook bijen van een bepaalt ras namelijk “Buckfast-bijen”. Hiervoor heeft deze imkerij een licentieteelt in Nederland. Tijdens een rondleiding krijgt u alle informatie op het gebied van imkerij en krijgt u in levende lijve te zien hoe alles in z’n werk gaat.
Naast de imkerij krijgt u ook een rondleiding door de tuinen en wijngaard. In het bezoekerscentrum is een expositie te zien en er is een winkel waar u alle gemaakte producten kunt kopen.

[endsection]

[section=Maïsdoolhof]

Het Maïsdoolhof in Malden is geschikt voor zowel jong als oud en

heeft ieder jaar weer een ander thema.

Naast het doolhof zijn er ook nog een skelterbaan,  traptractorbaan, zandbak

met waterplezier, uitkijktoren, luchtkussen, blokjeshal en een dierenweide.

Breng gerust een hapje en een drankje mee, want er is genoeg plaats om te picknicken!

[endsection]

[section=Sauna]

In Nederasselt ligt Sauna & Beauty “Oase”. Geïnspireerd door het Geldersche landschap is

Sauna Oase zo ingericht dat een kort verblijf al revitaliseert.

Er is een prachtige tuin, vele saunafaciliteiten, verschillende massagemogelijkheden,

hypermoderne zonnebanken en een heerlijke keuken.

 [endsection]

[section=Triavium]

In ’96/’97 realiseerde Kampschreur BV een omvangrijk project in Nijmegen:
Het IJsbaancomplex Triavium. Niet alleen de inrichting van dit complex is
bijzonder maar ook het opvallende tentdak, dat door zijn vorm en gestreepte
uiterlijk veel gelijkenis vertoont met een circustent.
Het complex bevat een ovale ijsvloer, geschikt voor het spelen van onder meer
ijshockey (ijsvloer 60×30 meter en tribune met 1450 zitplaatsen) en
daaromheen ligt de lange afstandbaan, 333 meter.
Achter de bovenzijde van de tribunes, op de tweede verdieping van het gebouw,
ligt nog een fun-ijsbaan. Buiten het ijsseizoen is het Triavium te gebruiken als
expositieruimte, sportaccommodatie, concerten, shows etc.

[endsection]

[section=Klimcentrum Nijmegen]
In Klimcentrum Nijmegen kan zowel de geoefende als de onervaren klimmer terecht. Voor kinderen zijn er speciale stukken wand gebouwd waardoor het voor die groep extra gemakkelijk is om te starten.
Klimcentrum Nijmegen is groots van opzet om zoveel mogelijk aan ieders wens te voldoen. De hal heeft een klimoppervlakte van 1900 m2 en een maximale hoogte van 21 meter. De hal is modern uitgerust met een mooie kantine en kan aan al uw eisen voldoen, van een eenvoudige snack tot een uitgebreid buffet.

[endsection]

[section=Laserquest Nijmegen]
Laserquest is een gezelschapsspel dat bol staat van allerlei technische snufjes. De Laserquest-Arena, waar het spel plaatsvindt, is nevelig, donker en mysterieus, maar 100{7535197d23fec578f5b96f39e1a3aafd0e435843074371e99cf4a2544f76e8a7} veilig. Door de spacegeluiden en sfeer waant u zich in een scène uit Star Wars. En daar hoort een flink lasergevecht bij. Iedere deelnemer krijgt een vest omgehangen met een laserpistool eraan. Hiermee kunt u aanvallen of verdedigen en hiermee wordt u zelf ook geraakt. Laserquest is een fantastische futuristische activiteit!

[endsection]

[section=Burggolf Wijchen]

Deze openbare 18-holes baan is gelegen in recreatiegebied “De Berendonck”.

Drie zijden van de baan grenzen aan het meer van De Berendonck.

In het clubhuis bevinden zich tevens een golfshop, een restaurant en een vergaderruimte. Op het gezellige terras dat uitkijkt op de golfbaan van Brasserie Burggolf Wijchen kunt u heerlijk iets eten en drinken.

[endsection]

[section=Kaas,- en zuivelboerderij De Diervoort]

Boerderij De Diervoort bevindt zich aan de rand van natuurgebied de Hatertse-

en Overasseltse Vennen. De ambachtelijke producten die op de boerderij worden gemaakt zijn te koop in de winkel op het erf van de boerderij.

Voor kinderen is er een speelweide met schommels en glijbaan. In de speelweide

staan tevens picknicktafels zodat een ieder hier even rustig kan genieten.

Ook is er naast de boerderij een dierenweide met o.a. geiten en kippen.

[endsection]

.

[section=Tuinen van Appeltern]

De Tuinen van Appeltern is de benaming van een complex van modeltuinen dat zich in Appeltern bevindt. Het ruim 12 hectare grote complex bestaat uit 180 showtuinen die deels zijn ontworpen door initiatiefnemer en hovenier Ben van Ooijen. Ook zijn tuinen zijn ontworpen door tuinontwerpers, groenauteurs en tuinarchitecten. De oorspronkelijke naam was Informatietuinen Appeltern.

De geschiedenis van De Tuinen van Appeltern begint bij de aanleg van een aantal voorbeeldtuinen bij het hoveniersbedrijf van Ben van Ooijen. De aangelegde voorbeeldtuinen werden ook bezocht door andere belangstellenden. Na een aantal jaren is het hoveniersbedrijf bedrijfsmatig losgekoppeld van Informatietuinen Appeltern.

In juli 1998 is een begin gemaakt met de realisatie van de eerste Architecten- en Auteurstuinen. Op 1 maart 2000 zijn de eerste Architecten- en Auteurstuinen officieel geopend. In dat jaar is ook een samenwerkingsverband tot stand gekomen met andere grote bezoekerstuinen, waaronder Hortus Haren, Kasteeltuinen Arcen, Jan Boomkamp Gardens, Botanische Vijvertuinen Ada Hofman en de Rhulenhof Tuinen. In 2001 is de naam gewijzigd in De Tuinen van Appeltern.
Het bezoekersaantal bedraagt tegenwoordig circa 150.000 bezoekers per jaar.

[endsection]

[section=Skicentrum De Wijchense Berg]

De outdoor skibaan in Wijchen (Alverna) bestaat uit gesloten matten met

daarop miljoenen plastic “balletjes” waardoor het skiën op sneeuw grotendeels geïmiteerd wordt. In het daarbij gelegen rustieke chalet is het altijd gezellig.

De skibaan is gelegen in een bosrijke omgeving, waardoor u zich elke keer weer opnieuw in de wintersport waant.

[endsection]

.

[section=Stoomgemaal De Tuut]

Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is gebouwd tussen 1916 en 1918 en was decennia lang een van de acht stoomgemalen in het Land van Maas en Waal die voor de afwatering zorgden. Het ontwerp is van het ingenieursbureau “Van Hasselt en De Koning” uit Nijmegen, het oudste nog bestaande ingenieursbureau in Nederland, dat tegenwoordig onder de naam Koninklijke Haskoning bekend staat.

Een groep enthousiaste vrijwilligers draagt niet alleen zorg voor het onderhoud en repareren van de installatie. Zij staan ook klaar om u te verwelkomen.

[endsection]

[section=Golfbaan Rijk van Nijmegen]

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen bestaat uit een Nijmeegse baan en een Groesbeekse baan: twee 18 holes wedstrijdbanen met elk een eigen karakter. De banen zijn gelegen in een schitterende omgeving. Ook de oefenfaciliteiten en de off-course faciliteiten zijn absoluut de moeite waard. De Nijmeegse baan wordt gekenmerkt door weidse vergezichten en zijn strategisch geplaatste bunkers (in totaal maar liefst 75 stuks).

De natuurlijke variaties in het landschap leverden de inspiratie voor het ontwerp van de Groesbeekse baan. Oude bomenlanen, uitdagende waterpartijen en verrassende blinde holes bepalen het karakter van deze prachtige baan. De grote hoogteverschillen bieden keer op keer nieuwe uitzichten, even onvoorspelbaar als de baan zelf.

Het clubhuis ligt aan de rand van een fraai bos met bronnen en waterpartijen. Daaromheen strekt zich het golfterrein uit, in een gebied dat door de hoogteverschillen en de grote natuurlijke variatie een on-Nederlands karakter bezit. Op de baan heeft u schitterende vergezichten tot over de Duitse grens.

[endsection]

Kamperen bungalowverhuur en jaarplaatsen Nijmegen