Vennen & Bos

De Overasseltse en Hatertse Vennen.

Botersnijder Rijk van Nijmegen

Een afwisselend natuurgebied met rivierduinen, vennen, heide en bos.

Het is ook een recreatiegebied; voor mensen uit de wijde omgeving is dit de plek voor natuurbeleving, rust, ontspanning of sportieve activiteiten.

 

Koortsboom

Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt. Het lapje, vaak afkomstig van een kledingstuk van de patiënt, draagt de koorts over aan de boom.

Aan de zuidmuur van de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel in het Overasseltse vennengebied staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Wanneer er voor het eerst een lapje aan de boom is bevestigd, is niet bekend. Wel is er een legende over hoe de predikende Willibrordus (eind zevende of begin achtste eeuw) hier gevangen genomen werd door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de zieke dochter van Walrick te genezen. Walrick deed boete in Rome, bekeerde zich en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden. Tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel met zijn boom.

 

staatsbosbeheer.nl

 

 

Kamperen bungalowverhuur en jaarplaatsen Nijmegen